「父のように、息子のように」∽132

1918

記述レベル: アイテム

資料ID: 132

枚数: 1

来歴-所有者: 東京大学大学院情報学環図書室/附属社会情報研究資料センター

来歴-現物資料の来歴: 外務省情報部が収集・所蔵していた資料で、旧新聞研究所の何初彦教授によって収集・受け入れられた資料。

概要-名称: 「父のように、息子のように」

概要-作成: -

概要-物的状態-長さ: 715

概要-物的状態-幅: 557

デジタルデータ関連-デジタル化の有無: デジタル化済

形態・形式情報-表現形式・スタイル: 13絵画・版画・ポスター・図案・地図・書画

内容記述: “Like Father-Like Son”Look well upon this face - cruel, sensual, malignant - the face of Frederick Wilhelm Victor August Ernest, Crown Prince of Germany, chief of the Death’s Head Hussars, and one of the six uninjured sons of the Kaiser.This man with his mad lust for power, inherited and fostered from infancy by his father, has led millions of his own people to their death and plans some day to rule the world.This war is a Crusade against a faithless and savage despotism! Smash its power forever! Avenge Belgium’s sacred “Scrap of Paper,” France’s outraged women and murdered children, our own assassinated citizens on the open sea!The Fourth Liberty Loan is a lot of money, but it’s a small sum in the balance of liberty and justice -Buy Liberty Bonds all you have the cash to pay for, and all you can possibly swing on installments, and sign up on the first day of the campaign, September 28th.There is immediate and urgent need for every dollar you can spare. You are only lending, not giving your money. Your Government guarantees the return of your money with interest at 4 1/4%.The time to act is now!The space contributed by patriotic business firms of Philadelphia.(「父のように、息子のように」)

寄与者: 印刷所:-

内容分類: 募債

制作国: アメリカ

クライアント: Liberty Loan Committee, Third Federal Reserve District Lincoln Building, Philadelphia

版式: 凸版

版式詳細: 線画凸版/活版

版式備考: -

色数: 1色

色名: 墨

• 第一次世界大戦期プロパガンダポスターコレクション

情報戦術や宣伝技術が急速に発達した第一次世界大戦期のプロパガンダポスター。外務省情報部が総力戦体制に向けた準備として収集したが、第二次世界大戦が終結後に不要となり、社会情報研究資料センターの前身である東京大学新聞研究所に移された。

「おとうさん、息子のためですよ!」∽130

第一次世界大戦期プロパガンダポスターコレクション | 情報学環・学際情報学府

「アメリカはこの対価を支払うべきだろう!」∽99

あなたの息子とわたしの息子∽117